Milieu speelt een grote rol bij ontwikkelingen in de leefomgeving. Om de kwaliteit van de leefomgeving te borgen, of te verbeteren is het belangrijk om bij planvorming een goede balans te vinden tussen ruimtelijke ordening en milieu. Voor een deel is deze balans geborgd via wet- en regelgeving, maar ook gemeentelijke ambities op milieugebied hebben invloed op ontwikkelingen. Voor het nemen van een ruimtelijk besluit (binnenplanse ontheffing, bestemmingsplan, projectbesluit, enz.) moet ook een ruimtelijke onderbouwing worden opgesteld. Wij adviseren gemeenten hierin en toetsen op verschillende aspecten, zoals externe veiligheid, luchtkwaliteit, bodem, geluid, milieuzonering, ecologie en duurzaamheid.
In principe stelt de initiatiefnemer de ruimtelijke onderbouwing op en toetst het bevoegd gezag deze op volledigheid en juistheid. Op verzoek van de gemeenten toetsen wij de milieuparagraaf. In gevallen waarbij de gemeente initiatiefnemer is, stellen wij de milieuparagraaf van de ruimtelijke onderbouwing op. Waar dat nodig is, zetten wij namens de gemeenten onderzoeken uit, zoals bodemonderzoek, akoestisch onderzoek, enz.
Milieueffectrapportages
Afgelopen jaar schreven wij de milieuparagrafen van bestemmingsplannen en projectbesluiten en toetsen wij milieuparagrafen op juistheid en volledigheid. Wanneer een project grote, nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben, schrijft de wetgeving voor dat er een milieueffectrapportage moet worden opgesteld. Afgelopen jaar boden wij ondersteuning bij het opstellen en beoordelen van milieueffectrapportages. Het ging hier onder meer over de MER buitengebied Heemskerk, MER bestemmingsplan Wijk aan Zee en de actualisatie van de MER Averijhaven.
Advisering bestemmingsplannen
Een bestemmingsplan is een resultaat van een integrale ruimtelijke afweging, waarbij – belangrijk – ook alle milieuonderwerpen worden meegewogen. Over deze milieuonderwerpen adviseren wij onze gemeenten. Dat betekende in 2015 dat wij de milieutoets voor bestemmingsplannen (nieuw of actualisatie) uitvoerden. We adviseerden per bestemmingsplan gemiddeld drie keer (voorontwerp, ontwerp en definitief plan). Voor de gemeente Velsen stelden we de milieuparagraaf van bestemmingsplannen op.
Belangrijkste projecten
Advisering over hinder Schiphol
Binnen het dossier Schiphol werken acht gemeenten samen; Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Uitgeest en Velsen. Alkmaar is in 2015 aangesloten. Bergen is aangesloten sinds 1 januari 2016. Deze acht gemeenten gaven gezamenlijk uitvoering aan de Strategische nota. In de Strategische nota wordt ingegaan op onder meer wettelijke kaders, standpunten en gewenste maatregelen met als doel ‘de hinder kan en moet minder’. Wij geven uitvoering aan de werkzaamheden die voortvloeien uit de Strategische nota, en faciliteren het bestuurlijke overleg. Tijdens deze overleggen bespraken de portefeuillehouders Schiphol de stand van zaken en bepaalden zij bestuurlijke standpunten. De focus lag bij de ontwikkelingen aan de Alderstafel, de Bestuurlijk Regie Schiphol en de oprichting van de Omgevingsraad Schiphol.
Bestuurlijke agenda
In 2015 hebben we de evaluatie van de strategische Nota Schiphol afgerond, waarbij ook de nieuwe gemeenten hebben deelgenomen. Naar aanleiding van de evaluatie, besloten bestuurders om een nieuwe bestuurlijke agenda op te stellen. Deze Bestuurlijke Agenda hebben wij afgelopen jaar opgesteld en is begin 2016 door de acht gemeenten vastgesteld. In 2016 starten wij met de uitvoering van de actiepunten uit de Agenda.
GPR Gebouw
Al een aantal jaren stellen wij het instrument GPR ter beschikking aan initiatiefnemers, architecten en projectontwikkelaars. Met dit instrument krijgen zij op eenvoudige wijze inzicht in de mate van duurzaamheid van een op te richten gebouw. De initiatiefnemer kan zelf keuzes maken waar hij het zwaartepunt wenst aan te brengen (materiaalkeuze, energieverbruik, toekomstwaarde, watergebruik etc.). Ook in 2015 is het instrument GPR Gebouw en zo veel als mogelijk aan initiatiefnemers van nieuwbouw beschikbaar gesteld. Wanneer iemand gebruik maakt van een GPR-licentie, bieden wij ook informatie over duurzame technieken.
Met ingang van 1 januari 2015 is de EPC-eis voor woningen aangescherpt naar 0,4. De EPC-eis zegt iets over de energieprestatie van een woning. Het gaat hier om een verscherping met een forse impact voor de bouw in Nederland. De uiteindelijke ambitie is om in 2020 te komen tot energie neutrale woningen.
Afgelopen jaar stelden wij voor 19 bouwplannen een GPR-licentie beschikbaar.