Weet wat er speelt in de gemeente

Weet wat er speelt in de gemeente

Interview met Bert Pannekeet & Tim De Rudder

Omgevingsdienst IJmond is 18 jaar geleden opgericht door de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Sinds die tijd zijn 14 andere gemeenten ook toegetreden tot de Gemeenschappelijke Regeling. Met het overbrengen van taken naar een omgevingsdienst, zet een gemeente ook haar milieuafdeling op afstand. “Voor ons is het enorm belangrijk om een gemeente het gevoel te geven dat wij dan misschien wel op afstand zitten, maar toch dichtbij zijn. Dat we niet alleen goed weten wat er speelt binnen een gemeente, maar er ook zijn als dat nodig is”, aldus Bert Pannekeet, directeur Omgevingsdienst IJmond.

Tim De Rudder, wethouder gemeente Beverwijk en voorzitter van het dagelijks bestuur van Omgevingsdienst IJmond: “De dienst werkt met schakelfunctionarissen. Elke gemeente heeft een schakelaar. Dit is de link tussen de omgevingsdienst en de gemeente. Hij weet op beide plekken goed wat er speelt en is in staat om de verbinding te maken. Ik zie in de gemeente Beverwijk dat de schakelaar onderdeel is geworden van onze gemeente. Het voelt aan als een eigen ambtenaar. Dat maakt het contact laagdrempelig en draagt bij aan een korte lijn.”

Bert Pannekeet en Tim De Rudder

Bert Pannekeet: “Via periodieke overleggen bij gemeenten zorgen we voor afstemming op de inhoud. Daarbij luisteren we goed naar de gemeente. Het overleg kan elke week plaatsvinden, maar kan ook, als de gemeente dat wil, 1x per 4 weken plaatsvinden, maar is wel een continuproces. Wanneer een onderwerp daarom vraagt, schuift vanuit de omgevingsdienst een expert aan. Zo ontstaat niet alleen een korte lijn naar de schakelaar, maar naar alle medewerkers.”

“Ik zie dat deze werkwijze zich in de praktijk uitbetaalt. Omgevingsdienst IJmond is op de hoogte van wat er speelt, maar belangrijk ook, ze hebben de flexibiliteit om te schakelen tussen dossiers als de actualiteit daarom vraagt. Ook is er intern flexibiliteit bij het overnemen van dossiers of wanneer er cijfers aangeleverd moeten worden. Dit draagt enorm bij aan de transparantie en dat is voor een dienst op afstand zeer belangrijk”, aldus Tim De Rudder.