Gemeentelijke gebouwen

Gemeentelijke gebouwen

Als het gaat om energiebesparing hebben gemeenten een voorbeeldfunctie. Afgelopen jaren hebben diverse gemeenten daarom gekozen voor de installatie van zonnepanelen op de daken van stad- en gemeentehuizen. Ook in 2016 zijn diverse maatregelen getroffen. Hieronder een selectie uit ons werkgebied.

Beverwijk

Sinds 2016 liggen er 320 zonnepanelen op het dak van dorpshuis de Moriaan in Wijk aan Zee. Deze zonnepanelen leveren jaarlijks evenveel stroom als het dorpshuis gebruikt. Daarmee is de Moriaan energieneutraal voor stroom.

Bloemendaal

In 2016 hebben kerk ’t Trefpunt in Bennebroek en school SAB in Aerdenhout met behulp van de gemeentelijke subsidieregeling Duurzame energie non-profitorganisaties zonnepanelen aangeschaft en laten plaatsen op hun dak. Er is veel belangstelling voor deze subsidieregeling. Het gehele dak van de Reddingsbrigade in Bloemendaal aan Zee is vol gelegd met zonnepanelen, dat is ook gedaan met een deel van het dak van de sporthal de Kooi in Bennebroek. Ook zijn er door woningbouwcorporaties concept-beleidsregels opgesteld voor duurzame investeringen. Wij hebben hierover geadviseerd.

Heemskerk

Gemeente Heemskerk heeft de ambitie om in 2020 een energie neutrale gemeentelijke organisatie te zijn. In dit kader worden gemeentelijke gebouwen energiezuiniger gemaakt en voorzien van zonnepanelen. Wij hebben dit project gecoördineerd.

In 2016 is in gemeente Heemskerk het nieuwe bezoekerscentrum bij kasteel Assumburg opgeleverd. Het bezoekerscentrum is energieneutraal gebouwd. Het gebouw is voorzien van een luchtwarmtepomp voor de verwarming en van energiezuinige apparatuur. Met bewegingsmelders en deurdrangers wordt het stroomverbruik verder beperkt. Het resterende stroomverbruik wordt geneutraliseerd door zonnepanelen. Het gebouw is op 20 mei 2016 onder veel belangstelling geopend door wethouder Aad Schoorl.

Oostzaan

Voor de gemeente Oostzaan is er budget opgenomen in de begroting voor het plaatsen van zonnepanelen op de werf en ‘de Greep’. Deze investering verdient de gemeente binnen 15 jaar terug. Hiervoor is subsidie aangevraagd bij de Provincie. Aanbesteding en begeleiding is gestart in 2016 en rond de zomer zijn de 248 panelen ook daadwerkelijk geplaatst op zowel de gemeentewerf als ‘de Greep’.

Velsen

In Velsen werden op elf gemeentelijke gebouwen meer dan 1.000 zonnepanelen gelegd. Bijzonder hierin is dat deze gebouwen worden gehuurd.

Wormerland

De gemeente Wormerland plaatste in 2016 285 zonnepanelen op kinderboerderij ‘t Weidje, de gemeentewerf en financierde daarbij een deel van de zonnepanelen op de twee scholen: De WormerWieken en de Harpoen. Wethouder Schalkwijk en wethouder Van Waaijen zorgden niet alleen voor een feestelijke opening maar gaven tevens een duurzaamheidsles op de scholen waarbij ze knutselde een Picosol (zonnebloem met zonnepaneeltje) knutselden samen met de leerlingen.

Zeevang (Edam-Volendam)

De subsidieaanvraag van de gemeente Zeevang (Edam-Volendam) voor 250 al gerealiseerde zonnepanelen op vier scholen werd achteraf gehonoreerd door de provincie Noord-Holland.

In de gemeente Bloemendaal heeft een energieadviesbureau energiescans opgesteld voor kantine Bergweg 60, Bloemendaalseweg 160, de muziekschool, sporthal de Kooi en het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Begin 2017 worden deze rapporten afgerond.