Tienjarig jubileum samenwerking regio Waterland

Tienjarig jubileum samenwerking regio Waterland

Op 28 september vierden wij het tienjarig bestaan van het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Wormerland – die er vanaf het begin bij waren -, Edam-Volendam, Purmerend en Beemster. In de Stoomhal in Wormer keken we terug op de tienjarige band in en met regio Waterland en lieten we gasten via een marktopstelling kennismaken met diverse taken die we uitvoeren. Zo werd er digitaal kaartmateriaal gepresenteerd, stonden Duurzaam Bouwloket en de Opgewekte Woning Club klaar voor vragen en waren ook regionale projecten zoals GreenBiz IJmond en IJmond Bereikbaar aanwezig. De gasten konden ook kennismaken met handige tools die gebruikt worden om energiebesparing op te sporen bij bedrijven, zoals een leakshooter en een datalogger.

Complimenten werden uitgedeeld door de verschillende sprekers, om verschillende redenen. Directeur Bert Pannekeet benadrukte dat het leuk is om te merken dat, als je mensen van diverse compartimenten bij elkaar zet, er echt wat gebeurt. Onderling kan veel van elkaars vakmanschap geleerd worden. Ook oud-wethouder Peter Visser kwam aan het woord: “Na tien jaar is wel gebleken dat deze samenwerking tussen gemeenten in de regio Waterland het ei van Columbus was. Het heeft ons als kleine gemeente veel opgeleverd om samen te werken. Fijn dat we daarmee ook veelzijdige en creatieve mensen hebben binnen gehaald. Houd dit vast, ook komende jaren.” Oud-wethouder Fred Bouwman gaf aan blij te zijn dat de samenwerking afgelopen jaren is uitgebreid van vier naar zeven gemeenten. “Dat is altijd al mijn wens geweest.”

Jeroen Schalkwijk, wethouder gemeente Wormerland, gaf enthousiast aan dat deze viering van 10 jaar ontwikkeling een groot compliment is naar de Omgevingsdienst. “Zij beschermt onze belangen en ontwikkelde zich tot professionele en volwassenen organisatie.” Vanuit het bedrijfsleven was Ruud Meijns, directeur M&O Techniek, gevraagd om in te gaan op de gewenste wijze van samenwerking tussen een omgevingsdienst en het bedrijfsleven. Hij complimenteerde de dienst met de rol als aanjager die zij afgelopen jaar vervulde. Hij benadrukte ook de verandering in de markt, waar steeds meer initiatieven vanuit marktpartijen komen. Waar eerst het accent lag op het verstrekken van subsidies, is dat nu verschoven naar het faciliteren van en verbinder bij duurzame projecten. Die innovatie in de aanjaagrol zet de Omgevingsdienst ook in de toekomst op de kaart.